Acceptance & Commitment Therapie

Hoe meer je probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT, spreek uit als ekt), is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. Een Nederlandse vertaling voor ‘Acceptance and Commitment’ zou ‘Bereidheid en Toewijding’ zijn. ACT – therapie is een praktische en concrete methode om tot acceptatie te komen en te doen wat echt belangrijk voor je is.

Wat is het doel van ACT?

Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben; niemand wil pijn, verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel. Het gevecht tegen emoties of gedachten die je liever niet wilt hebben kost energie en is niet te winnen. Sterker nog: de worsteling levert meer ellende op.

Hoe meer je probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden.

ACT therapie helpt om uit dit gevecht te stappen. Het gaat ervan uit dat negatieve ervaringen bij het leven horen, en dat niet alle pijn direct oplosbaar is. De vraag die in ACT wordt gesteld, is of je bereid bent alles toe te laten wat je niet kan veranderen, en ervoor durft te kiezen om je leven te leiden in de richting die jij waardevol en belangrijk vindt.

Verschil met Cognitieve Gedragstherapie

Het belangrijkste onderscheid met cognitieve gedragstherapie (CGT) is dat CGT zich richt op symptoomverlichting door verandering van de inhoud van gedachten, terwijl ACT zich richt op het veranderen van de relatie die een cliënt heeft met zijn gedachten, dus het veranderen van de functie van deze gedachten.

Kern van ACT is de overtuiging dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

Past ACT bij jou?

Is Acceptance and Commitment therapie iets voor jou? Kom erachter tijdens ons vrijblijvend Inloop Spreekuur. Het Inloop Spreekuur is een korte kennismaking van zo’n 15 minuten, waarin we jouw vraag bespreken. En kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Meer informatie over het Inloop Spreekuur

© copyright 2024 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring