Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan je ernstig beperken en je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten.

Negatief zelfbeeld

Je kraakt jezelf voortdurend af, hoort complimenten niet maar kritiek des te beter. Je bent ervan overtuigd dat je waardeloos bent, onbelangrijk, dom of lelijk. De oorzaken van een negatief zelfbeeld zijn vaak te wijten aan een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Je verlangen naar goedkeuring en verbondenheid wordt versterkt, evenals je angst voor afkeuring.

Daarom is het voor jou des te belangrijker hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen.

Een negatief zelfbeeld uit zich in negatieve gevoelens die te maken hebben met je prestaties. Je hebt het gevoel niets te kunnen, bent niet trots op jezelf en bekritiseert jezelf voortdurend. In jouw optiek zijn anderen altijd beter dan jij, de dingen die minder goed gaan krijgen meer aandacht dan de dingen die goed gaan en voor kritiek van anderen ben je erg gevoelig – wat jij wilt is namelijk bevestiging.

Inzet psycholoog bij een negatief zelfbeeld

Als je negatieve gedachten over jezelf hebt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een eetprobleem ontwikkelen, last hebben van faalangst, of problemen krijgen op sociaal gebied. Omdat je voortdurend bang bent om afgewezen te worden onderneem je steeds minder sociale activiteiten. Door de toenemende psychische klachten kun je je bovendien steeds depressiever gaan voelen.

Een psycholoog kan je helpen om een genuanceerd en stevig zelfbeeld te ontwikkelen. Je leert anders naar jezelf te kijken, waardoor je je ook anders gaat gedragen. Denkpatronen worden kritisch onder de loep genomen en je ontwikkelt een zelfbeeld wat beter past bij de realiteit.

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring