Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan je ernstig beperken en je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten.

Negatief zelfbeeld

Wanneer je jezelf voortdurend afkraakt komen complimenten nauwelijks binnen, maar kritiek des te beter. Zo kan je er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat je waardeloos bent, onbelangrijk, dom of lelijk. De oorzaken van een negatief zelfbeeld zijn vaak te wijten aan een gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Je verlangen naar goedkeuring en verbondenheid wordt hierdoor versterkt, evenals je angst voor afkeuring.

Een negatief zelfbeeld uit zich in neerslachtige gevoelens die vaak te maken hebben met je prestaties. Je hebt het gevoel niets te kunnen, bent niet trots op jezelf en bent gevoelig voor de kritiek van anderen. Met als gevolg dat je niet durft te gaan voor de dingen die jij écht belangrijk vindt. In jouw optiek zijn anderen namelijk altijd beter dan jij, en krijgen de dingen die minder goed gaan meer aandacht dan de dingen die wél goed gaan.

Inzet psycholoog bij een negatief zelfbeeld

Als je negatieve gedachtes over jezelf hebt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een eetprobleem ontwikkelen, last hebben van faalangst, of problemen krijgen op sociaal gebied. Omdat je voortdurend bang bent om afgewezen te worden onderneem je steeds minder sociale activiteiten. Door de toenemende psychische klachten kun je je bovendien steeds minder goed gaan voelen.

Een psycholoog kan je helpen om je negatief zelfbeeld te transformeren tot een genuanceerd en gezond zelfbeeld. Door je zelfbeeld te verbeteren leer je anders naar jezelf te kijken, waardoor je je ook anders gaat gedragen. Je neemt je denkpatronen kritisch onder de loep waardoor je een zelfbeeld gaat ontwikkelen wat beter past bij de realiteit. Hierdoor komen jouw positieve eigenschappen beter naar de voorgrond en zit je beter in je vel.

Herken je het omschreven plaatje? En ben je benieuwd of MC2 iets voor je kan betekenen? Neem contact met ons op of schrijf je in voor ons Inloop Spreekuur (ISU)

Meer informatie over het ISU

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring