Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan je ernstig beperken en je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten.

Negatief zelfbeeld

Wanneer je jezelf voortdurend afkraakt komen complimenten nog maar amper binnen, maar kritiek des te beter. Zo kan je er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat je waardeloos bent, onbelangrijk, dom of lelijk. De oorzaken van een negatief zelfbeeld zijn vaak te wijten aan een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Je verlangen naar goedkeuring en verbondenheid wordt hierdoor versterkt, evenals je angst voor afkeuring.

Een laag zelfbeeld uit zich in negatieve gevoelens die vaak te maken hebben met je prestaties. Je hebt het gevoel niets te kunnen, bent niet trots op jezelf en bekritiseert jezelf voortdurend. Met als gevolg dat je niet durft te gaan voor de dingen die jij echt belangrijk vind. In jouw optiek zijn anderen namelijk altijd beter dan jij, en krijgen de dingen die minder goed gaan meer aandacht dan de dingen die goed gaan. Voor kritiek van anderen ben je erg gevoelig – wat jij wil is namelijk bevestiging.

Inzet psycholoog bij een negatief zelfbeeld

Als je negatieve gedachtes over jezelf hebt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een eetprobleem ontwikkelen, last hebben van faalangst, of problemen krijgen op sociaal gebied. Omdat je voortdurend bang bent om afgewezen te worden onderneem je steeds minder sociale activiteiten. Door de toenemende psychische klachten kun je je bovendien steeds depressiever gaan voelen.

Een psycholoog kan je helpen om een genuanceerd en stevig zelfbeeld te ontwikkelen. Door je zelfbeeld te verbeteren leer je anders naar jezelf te kijken, waardoor je je ook anders gaat gedragen. Denkpatronen worden kritisch onder de loep genomen en je ontwikkelt een zelfbeeld wat beter past bij de realiteit. Hierdoor komen jouw positieve eigenschappen beter naar de voorgrond en zit je beter in je vel.

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring