Overstappen Zorgverzekering
«Vorige bericht

Overstappen Zorgverzekering / contractvrij?

In de laatste 7 weken van het jaar krijgt iedereen de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voor het komende jaar.

Je hebt dan twee keuzes:
– Je kunt wisselen van zorgverzekeraar of polis
– Je kunt bij je huidige zorgverzekeraar een andere zorgverzekering afsluiten

Mocht je kiezen voor een andere zorgverzekeraar, dan gaat deze altijd in op 1 januari van het nieuwe jaar.

Als niet-gecontracteerde praktijk besteden we hier graag extra aandacht aan, omdat het net wat anders werkt dan bij aanbieders die wel contracten hebben met verzekeraars.

Wat houdt contactvrij in?
Ieder jaar krijgt een zorginstelling contracten aangeboden vanuit de verschillende zorgverzekeraars. Een psycholoog bijvoorbeeld kan deze ondertekenen en biedt daarmee naturazorg. Wat wil zeggen dat de cliënt weinig omkijken meer heeft naar de betalingen die gedaan worden door verzekeraar aan de psycholoog (de psycholoog declareert de kosten bij de zorgverzekering).

Bij MC2 gaan we uit van de cliënt, de hulpvraag, dat wat echt nodig is en trajecten op maat. Waarbij de tijd vooral opgaat aan het persoonlijke contact met de cliënt. Daarnaast –niet onbelangrijk- gaan wij uit van een gedeelde verantwoordelijkheid, samen met de cliënt, waarbij zaken die de gezondheid en de zorg betreffen, met de cliënt (en cliëntsysteem) wordt besproken en op een eigen wijze wordt vastgelegd: persoonlijk en “out of the box”. Wij zijn van mening dat contracten, met omzetplafonds, regels in cliënt-aantallen en maximaal in te zetten uren per cliënt, dit tegenwerken.

Dit betekent echter niet dat je een traject bij een contractvrije psycholoog helemaal zelf moet betalen! Verzekeraars vergoeden ook (deels) de zorg bij niet-gecontracteerde psychologen. Zoals ook te lezen is in onze FAQ, zit er verschil in wat zorgverzekeraars vergoeden aan niet-gecontracteerde psychologen.

Voor het jaar 2022 kan de Naturapolis op een percentage tussen de 65%-80% zitten en met een restitutiepolis krijg je 100% vergoed.

Weet je dat je in 2022 een traject wil starten bij een niet-gecontracteerde GZ – Psycholoog, is het zeker de moeite waard om hier in te duiken. Misschien vergoed je huidige polis 70% bij niet-gecontracteerde zorg en zit dit percentage bij een andere zorgverzekeraar op de 80%. Terwijl het maandelijks bedrag nagenoeg gelijk is.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om over te stappen naar een restitutie polis.

Wat is een restitutiepolis?
Een restitutiepolis is een type basis zorgverzekering waarbij je als verzekerde vrij bent om te kiezen uit zorgaanbieders. In de volksmond wordt dit ook wel vrije zorgkeuze genoemd. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar te allen tijden 100% van de kosten van de basispsychologie vergoed, ongeacht of de zorgaanbieder gecontracteerd of niet-gecontracteerd is. De maandelijkse premie van een restitutiepolis is wel hoger dan bij een naturapolis.

Kortom:
– Bij een naturapolis krijg je alleen 100% van een psychologie consult vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat en tussen de 65%-90% bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. De maandelijkse premie van een naturapolis is lager dan bij een restitutiepolis.
– Bij een restitutiepolis krijg je 100% van een behandeling vergoed ongeacht of de zorgverlener gecontracteerd of niet-gecontracteerd is. De maandelijkse premie van een restitutiepolis is hoger dan bij een naturapolis. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan valt het totaalbedrag van het zorgtraject lager uit in vergelijking met het totaalbedrag bij een naturapolis.

Er zijn veel vergelijkingswebsites te vinden die alle polissen en zorgverzekeraars naast elkaar leggen.

Een kwartiertje Googlen kan geld schelen!

Deel dit bericht op

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring