Overstappen Zorgverzekering

Overstappen Zorgverzekering / contractvrij?

Het is weer tijd om naar de zorgverzekeringen en polissen te kijken. Van 12 november tot 31 december is het mogelijk over te stappen van zorgverzekering voor 2021. Je kunt switchen van zorgverzekeraar en polis of bij je huidige zorgverzekeraar een andere zorgverzekering afsluiten (bv van natura naar restitutie).

Als ongecontracteerde praktijk besteden we hier graag extra aandacht aan. Omdat het net wat anders werkt dan bij aanbieders die wel contracten hebben met verzekeraars.

Wat houdt contractvrij in?
Ieder jaar krijgt een zorginstelling contracten aangeboden vanuit de verschillende zorgverzekeraars. Een psycholoog bijvoorbeeld kan deze ondertekenen en biedt daarmee naturazorg. Wat wil zeggen dat de cliënt weinig omkijken meer heeft naar de betalingen die gedaan worden door verzekeraar aan de psycholoog (de psycholoog declareert de kosten bij de zorgverzekering).
Bij MC2 gaan we uit van de cliënt, de hulpvraag, dat wat echt nodig is en trajecten op maat. Waarbij de tijd vooral opgaat aan het persoonlijke contact met de cliënt. Daarnaast –niet onbelangrijk- gaan wij uit van een gedeelde verantwoordelijkheid, samen met de cliënt, waarbij zaken die de gezondheid en de zorg betreffen, met de cliënt (en cliëntsysteem) wordt besproken en op een eigen wijze wordt vastgelegd: persoonlijk en “out of the box”. Wij zijn van mening dat contracten, met omzetplafonds, regels in cliënt-aantallen en maximaal in te zetten uren per cliënt, dit tegenwerken.

Dit betekent echter niet dat je een traject bij een contractvrije psycholoog helemaal zelf moet betalen! Verzekeraars vergoeden ook (deels) de zorg bij ongecontracteerde psychologen. Zoals ook te lezen is in onze FAQ: Ongecontracteerde zorg Basis GGZ, zit er verschil in wat zorgverzekeraars vergoeden aan ongecontracteerde Basis – GZZ.
Bij een Naturapolis zit dit percentage tussen de 70%-80% en met een restitutiepolis krijg je bijvoorbeeld 100% vergoedt.

Weet je bijvoorbeeld dat je in 2021 een traject wil starten bij een ongecontracteerde GZ – Psycholoog, is het zeker de moeite hier in te duiken. Misschien vergoedt je huidige polis 70% bij ongecontracteerde zorg en zit dit percentage bij een andere zorgverzekeraar op de 85%. Terwijl het maandelijks bedrag nagenoeg gelijk is. Datzelfde geldt voor natura vs. restitutiepolis. Soms kan ophogen naar restitutie je onder aan de streep geld besparen.

Er zijn veel vergelijkingswebsites te vinden. Die alle polissen en zorgverzekeraars naast elkaar leggen. Laat je informeren.

Een kwartiertje Googlen kan geld opleveren!

Deel dit bericht op

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring