Emotieregulatie problematiek

Emotieregulatie is het adequaat omgaan met en het goed kunnen uiten van je emoties

Emotieregulatie problematiek

Je zou het kunnen zien als een innerlijke thermostaat, waarbij je controle hebt over het oplopen en weer laten zakken van (heftige) emoties.
Wanneer er sprake is van emotieregulatie problematiek heb je last van een hoge gevoeligheid voor emoties, sterke emotionele reacties op stress-situaties of kost het je moeite om na een heftige emotie weer tot rust te komen. Hierdoor kun je impulsief reageren, of emoties juist opkroppen en vaak lang in een emotionele toestand blijven hangen.

Als je problemen hebt met je emotieregulatie kan dit leiden tot negatieve gedachten over jezelf of tot problemen in het contact met anderen. Hierdoor kan het je behoorlijk in de weg staan.

Inzet psycholoog bij emotieregulatie problemen

Een psycholoog kan helpen om meer inzicht te krijgen in de problemen; je emoties, gedachtes en gedrag te observeren, negatieve gedachtepatronen die je emoties en gedrag beinvloeden te leren herkennen en jezelf verschillende emotieregulatie vaardigheden aan het leren.

Soms zijn emotieregulatie problemen onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis of een ontwikkelingsstoornis. We zullen dan samen kijken of behandeling in de basis GGZ voldoende is of dat er meer gespecialiseerde en langdurige hulp nodig is.

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring