Chronische pijnklachten

Pijn zonder duidelijke oorzaak

Chronische pijnklachten

Chronische pijn is pijn die langer aanhoudt of zwaarder is dan verwacht (bijvoorbeeld na herstel van een ziekte of beschadiging).
Acute pijn ontstaat door beschadiging van weefsel, door overbelasting, een ontsteking of een ziekte. Afhankelijk van de ziekte of aandoening kan de pijn lang duren. Nadat de oorzaak is gestopt, behandeld of genezen, verdwijnt de pijn weer. Houdt je zonder duidelijke oorzaak toch nog pijn, of meer pijn dan verwacht? Dan wordt dat chronische pijn genoemd.

Negatieve emoties en chronische pijn

Lichamelijke, psychische en sociale factoren spelen een rol in hoe je pijn ervaart en hoe je ermee omgaat. Als je bijvoorbeeld denkt dat de pijn schadelijk is of op een ernstige ziekte wijst, dan kun je daar onzeker, angstig en somber van worden. En misschien vermijd je dan ook wel bepaalde activiteiten of werkzaamheden. Negatieve emoties kunnen de pijn verergeren en in stand houden. Maar ook doemdenken, piekeren of je eindeloos zorgen maken over je lichaam of je pijn kan de pijn beïnvloeden. Hoe je omgeving reageert op jouw pijnklachten is ook van invloed, zowel in positieve (erkenning, begrip) als in negatieve (bezorgd, over beschermd) zin.

Inzet psycholoog bij chronische pijnklachten

Een psycholoog kan hulp bieden in het leren omgaan met je klachten. Het kan fijn zijn de spanningen en onzekerheden die de pijnklachten met zich mee brengt te bespreken met een psycholoog. Wat doen de klachten met je? En hoe ga je daar het beste mee om? Hoe reageert je omgeving op de pijnklachten? Samen met de psycholoog kun je een plan maken voor de toekomst en kijken hoe de klachten minder invloed hebben op je leven.

Inzet oefentherapeut

Een oefentherapeut kijkt met je naar de mogelijkheden. Wat kan mijn lichaam aan? En bij welke lichamelijke activiteiten/oefeningen voel ik me goed? Om zo verlies van conditie en beweeglijkheid tegen te gaan.

 

© copyright 2020 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring